Interviu Creative Monkeyz

19

Aprilie 2011 scris de Bogdan Aron in Comunitate

Cum i-au propulsat RObotzii pe cei de la Creative Monkeyz in Top 10 trafic.ro

Au ajuns la 1.000.000 de vizitatori unici in luna martie. Vinerea ii gasim deja constant in Top 10 la trafic.ro, iar despre RObotzi a aflat deja tot romanul care are conexiune la internet. Aflam mai multe astazi despre cei de la Creative Monkeyz, creatorii siteului romanesc cu cea mai spectaculoasa ascensiune din ultima vreme.

Creative Monkeyz: Mihai Banea, Ramona Ramoo, Codin Sebastian Pop, Druidul Cezar

Foto facebook.com/CreativeMonekyz: F.O.C.A., Mihai Banea, Cordos Ramona, Codin Sebastian Pop, Cezar Encahe, MO

trafic.ro: Cine sunt Creative Monkeyz?

Creative Monkeyz: Echipa este formata din : Codin Sebastian Pop (25 de ani, masterand Studii de Teatru si Film, Facultatea de Teatru si Televiziune, UBB Cluj / nickname pe site: Codin), Cordos Ramona (22 de ani, anul 3 la Facultatea de Arte Plastice si Decorative, UAD Cluj, sectia Ceramica / nickname pe site: Ramoo), Banea Mihai (24 de ani, master in Publicitate, Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, UBB Cluj, sectia Comunicare si Relatii Publice / nickname pe site: Ficus) si, noua aditie la clubul vesel, Cezar Enache (30 de ani, colegul lui Codin la master – cu studii anterioare la Conservator / nickname pe site: Druidul). Toti suntem din Cluj-Napoca – desi, Cezar e, la origine, din Valcea, iar Mihai a fost o vreme stramutat prin Sibiu, Clujul ramane alma mater. Toti am lucrat in zone profund legate de audio-vizual – televiziune, cinema, publicitate, arte-plastice, design. Ca freelanceri sau angajati…

trafic.ro: Cum a aparut proiectul Creative Monkeyz ? Ce oportunitaţi aţi vazut in dezvoltarea lui?

Creative Monkeyz: Initial, urma sa ne unim fortele pentru a realiza un site de tutoriale in engleza, dupa o idee mai veche de-a lui Codin – dar, odata cu inregistrarea primului tutorial, a iesit aproape accidental sloganul „Long live the Creative Monkeyz” – ne-a placut, l-am pastrat si in urma multor sedinte de brainstorming (boeme, la cafele de-un leu sorbite printr-un parc idilic…) si a lecturarii cartilor lui Seth Godin, Chris Anderson si Malcolm Gladwell (descoperite de Codin si devenite lectura obligatorie pentru echipa), CreativeMonkeyz a devenit numele proiectului 100% romanesc, de care urma sa ne apucam. Motivatia era simpla (nu simplista): pe piata autohtona nu exista un site de genul – nu unul bun (dupa parerea noastra) – si, in plus, ne doream sa impartasim si altora cunostintele noastre in diversele programe pe care le invatasem de-a lungul timpului. Ne-am apucat. Fiecare cu sectiunea lui – Codin pe partea de tutoriale, Ramona pe partea de elemente grafice gratuite, Mihai pe partea de galerii inspirationale si diverse stiri/interviuri din lumea artei digitale/traditionale. Din august anul trecut am tot adaugat continut, incercand sa educam/delectam/incatam/distram iubitorii de arta, sau amatorii in cautare de solutii practice, tehnice, raportate la diferitele programe de editare si creare de continut audio-vizual.

trafic.ro: Serialul cu RObotzii v-a adus in luna martie peste 1.000.000 de vizitatori unici. Vinerea va clasati constant in top 10. Imi vin in minte 2 intrebari:

trafic.ro: Cum v-a venit ideea serialului?

Creative Monkeyz: A aparut ca orice alt mini-serial „pastilos” de animatie – in urma presiunilor Ramonei de a „face un serial cu ceva”, care au durat cateva luni buni si a unui blocaj inspirational solutionat printr-un dus cald. Blocajul avea ca sursa imposibilitatea gasirii unui concept comic pentru un intro de tutorial – tutorial cu titlul „cum sa creezi butoane web”. Sub dus, Codin a „maritat” cele doua elemente: problema cu intro-ul si problema cu serialul introducand in ecuatie roboti. Primul episod, episodul pilot „Tatuaj”, a servit ca moment comic la startul tutorialului amintit, dar a fost si uploadat pe contul de YouTube, pentru a nu lasa acel canal media vid de continut. Mihai a aflat de intro-ul episod pilot dupa aparitia lui efectiva si a fost incantat. Numele de MO a venit primul, cu FOCA a fost ceva mai greu. Il aveam pe MO, ii stiam personalitatea (fisa de personaj), la fel si pe robotul serios si apatic. In cele din urma ne gandeam ca MO l-ar intreba pe „robotul serios” daca nu cumva e foca!? (avand in vedere ca are o expresie de animal acvatic). Si… a ramas foca. Alte influente – un vers de-al lui Ais the Chef: „e Napoca, imi iubesc orasu cum iubeste oceanu foca” ; Mihai are un prieten cu porecla asta. Ramoo este cea care a dat sens focii – adica a transformat cuvantul in acronim: Fabricat Original Cu Aluminiu. Pentru generic aveam nevoie de ceva sa mearga-n tema cu logo-ul CreativeMonkeyz si ideea de „comunism rasturnat”, asa ca l-am sunat pe Druidul sa ne faca imnu-n 8 biti. L-a facut.

trafic.ro: Va aşteptati la un asemenea succes?

Creative Monkeyz: Nu, succesul a fost oarecum neasteptat. „Oarecum” – pentru ca singura care s-a asteptat la un raspuns pozitiv din partea lumii a fost Ramoo – ea a stiut ca va prinde. Nu in halul asta, la asta nu se astepta, dar si-a folosit intuita feminina cu succes. Noi, restul, am zambit ignorand profetia. Acum ne pare rau. Dar ne bucuram enorm ca a prins atat de tare, in asa scurt timp.

trafic.ro: Cum decurge procesul de creaţie a serialului? Cât de greu este sa creezi continut original?

Creative Monkeyz: Un episod dureaza dupa cum urmeaza: doua zile de weekend – brainstorming pentru poveste. Sesiuni de brainstorming in cautare de subiecte, replici etc – dupa care, Ramona si Codin scriu scenariul efectiv (urmand ca acesta sa treaca pe la toti pentru eventuale modificari). Luni: Codin trage vocile (atat MO cat si FOCA) – proces colaborativ: intonatia, pronuntia, fiind in detaliu discutate, disecate in dialog cu Ramona. Marti, miercuri, joi – animatie propriu-zisa in AfterEffects – din nou, miscarile si delivery-ul sunt discutate in extenso in timp ce sunt transpuse de Codin in animatia propriu-zisa. Ramona vigilenta coordoneaza fiecare miscare, atunci cand nu participa la desenarea elementelor aditionale folosite in episoade. Cat despre dificultate… odata ce ai trecut peste obstacolul „tehnic” (folosirea diverselor programe de editare/realizare de continut), trebuie doar sa muncesti foarte mult.

trafic.ro: Cum a schimbat traficul de pe site trecerea de la Youtube la Vimeo? Renunţarea la Youtube a rezolvat problemele de copyright aparute?

Creative Monkeyz: Traficul pe site a crescut considerabil odata cu mutarea. Acesta era, de altfel, unul din scopurile mutarii. Problemele de copyright nu pot fi nici acum rezolvate in proportie de suta la suta – si ne asteptam, evident, sa fim “copiati”, doar ca ne doream sa ajungem sa gasim o solutie viabila de monetizare, pentru a putea sustine munca la serial. In fond, suntem 4 oameni care vor sa traiasca din asta. Ori, cum YouTube-ul nu permite parteneriate cu Romania – solutia era sa ne mutam “acasa”, pe propriul site. Atat traficul cat si vizionarile au crescut in raport cu numarul de play-uri de pe YouTube – am ajuns, in timp, la un record de 500 si ceva de mii de play-uri efective la un episod, intr-o zi jumatate.

trafic.ro: Nu va temeti ca lumea asociaza prea mult Creative Monkeyz cu RObotzii?

Creative Monkeyz: O buna bucata din publicul nostru intra pe site doar pentru RObotzi, dar, treptat, tot mai multi descopera restul sectiunilor si devin interesati de arta digitala. Primim raspunsuri pozitive de la persoane cu varste cuprinse intre 8 si 60 de ani – care nu avusesera contact cu programele de editare si care, in urma vizionarii de tutoriale, au inceput sa se joace cu imagini, sunete, etc. descoperindu-si latura creativa. RObotzi e un mod diferit de a atrage lumea inspre arta – suntem convinsi ca sunt si oameni care nu vor deschide niciodata Photoshop-ul, dar vor continua sa se uite la ROBotzi. Dar, daca din 100 de oameni, unul singur e suficient de curios cat sa exploreze restul site-ului si incepe sa „se joace” de-a crearea de continut, atunci misiunea noastra e indeplinita. In timp, pe masura ce continutul va fi mai variat – vom vedea un alt pattern de navigare – probabil. Ramane de vazut.

trafic.ro: Am observat ca folositi foarte mult Social Media (Facebook & Twitter). Care este scopul conturilor şi cum le gestionati?

Creative Monkeyz: Folosim Social Media pentru ca „totul e pe internet, numai pe internet” si ne place sa fim cat mai aproape de fani si de lumea pasionata de arta. Scopul e de a tine lumea la curent vis-a-vis de ceea ce facem, dar si de ce se face prin lumea artei digitale (si nu numai) – treptat, atat pagina de Facebook cat si cont-ul de Twitter, vor servi continut distinct fata de cel de pe site. Acum, de cand Ficus (Banea Mihai) a reuntat la job-ul din Sibiu si s-a intors in baza de la Cluj, va investi mai mult timp in aceasta directie (el fiind membrul echipei care se ocupa mai mult de aceasta zona).

Foarte multe dintre siteurile romanesti par invadate de o foamete crunta – tradusa in zeci de reclame(…) Curat, simplu, eficient – ca un detergent – înspre asta credem ca ar trebui sa tinda „spatiile” online.

trafic.ro: In promovarea siteului v-ati bazat doar pe carcterul viral al continutului creat sau ati folosit si alte tactici?

Creative Monkeyz: Am incercat diverse metode inainte de RObotzi – de la banalul fluturas publicitar (cea mai proasta metoda de promovare din lume) la diverse comunicate de presa (a doua cea mai proasta metoda de promovare din lume). In cele din urma, nimic nu bate publicitatea „din gura-n gura” sau, adaptat, „din tastatura-n tastatura”. Daca tot ne aflam in epoca recomandarilor, atunci trebuia sa avem un produs demn de mentionat, de recomandat – l-am facut, si de acolo-ncolo s-au ocupat oamenii de publicitate.

trafic.ro: Spre ce directii se indreapta siteul de continut www.creativemonkeyz.com?

Creative Monkeyz: Cele doua mari directii sunt: cea educativa – tutoriale, galerii inspirationale, free stuff-ul destinat celor care lucreaza in grafica/audio-vizual si cea de entertainment – unde, pe langa RObotzi, vrem sa introducem mai multe productii originale. Practic, vizitatorul poate vedea intr-o parte „Cum se face” si in ce-a de-a doua „Ce se face” (cu tehnicile invatate). Scopul mare e sa ajungem la nivel de comunitate artistica veritabila si sa impulsionam/sustinem productia de continut artistic original.

trafic.ro: Ca specialisti in design, ce recomandari aveţi pentru siteurile românesti?

Creative Monkeyz: Mai multa curatenie, mai mult continut de calitate. Foarte multe dintre site-urile romanesti par invadate de o foamete crunta – tradusa in zeci de reclame, unele mai stralucitoare decat altele, pop-up-uri, animatii, banuti colorati, apa, fum, foc, roz, verde, mov – devine o misiune in sine sa ocolesti tot balastul publicitar pentru a da de site. Curat, simplu, eficient – ca un detergent – inspre asta credem ca ar trebui sa tinda „spatiile” online.

trafic.ro:  Spuneti-ne cum folositi voi trafic.ro? Cum va ajuta?

Creative Monkeyz: Il folosim pentru a fi la curent cu statistica :) – si pentru ca este o sursa aditionala de informatii. Folosim in paralel si Google Analytics si adesea comparam rezultatele. Au fost momente in care am avut probleme cu Analytics-ul, dar am putut conta pe analiza trafic.ro.

PUNCT.

.........
Tag-uri » »  »  » 

Sus

9 comentarii despre 'Interviu Creative Monkeyz':

 1. bidi
  19 Aprilie 2011 @ 1:20 pm

  Felicitari CreativeMonkeyz si spor la treaba in continuare!

  Dar sa nu uitam si de trafic.ro, bravo!

 2. Adi
  19 Aprilie 2011 @ 2:15 pm

  Apreciez in special ca nu sunteti de acord cu prea multa publicitate, am ajuns sa nu mai pot naviga pe unele pagini pentru ca rasar reclamele una dupa alta, nu mai vad pe ecran decat reclame

 3. corneliu
  19 Aprilie 2011 @ 7:34 pm

  ce va tot plangeti atata? cautati AdBlock si adio publicitate

 4. dani
  21 Aprilie 2011 @ 12:49 am

  “”Folosim in paralel si Google Analytics si adesea comparam rezultatele. Au fost momente in care am avut probleme cu Analytics-ul, dar am putut conta pe analiza trafic.ro.”"

  Ce ati putea spune pe blogul acesta? :P

 5. RObotzi | CreativeMonkeyz - Pagina 3
  29 Aprilie 2011 @ 7:53 pm

  [...] sa castige bani pe urma muncii lor care e moka?…..wow,asta da constatare la obiect de vazut http://blog.trafic.ro/2011/04/19/creative-monkeyz/ women have their fault,men only two,everything they say, everything they do My similing [...]

 6. RoBotzii de la Creative Monkeyz s-au apucat de cântat! | Două vorbe...
  12 Iunie 2011 @ 8:13 am

  [...] căutările după informații despre creatori, despre aceste maimuțe ce au spus pe ici câte ceva, pe colo câte ceva, care ne-au arătat că și în România se poate face ceva de calitate, se poate munci [...]

 7. alexa
  24 Decembrie 2011 @ 4:24 pm

  e bine tot ce se intampla, inseamna ca se poate si in Romania, tineti-o tot asa

 8. Catalin
  15 Februarie 2012 @ 4:03 am

  se pare ca au un succes mare si cu 3lar. :)

 9. tavi
  2 Mai 2013 @ 7:05 am

  echipa etare!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  mai aies robotzi!!!!!!!!!!!!

Adauga comentariu despre
Interviu Creative Monkeyz

»
»
»

Tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>