Cum am pierdut 80% din trafic intr-o singura zi si ce am facut pentru a-l recupera

23

Noiembrie 2010 scris de Claudiu Murariu in Comunitate, Guest Post, Web Analytics

Unul din site-urile pe care le administrez, pe 1 iunie 2009, a pierdut 80% din trafic. O schimbare de algoritm a motorului de căutare Google a însemnat pentru acel site pierderea oricărei șanse de a genera profit pentru anul 2009.

Am aflat atunci că site-urile a căror trafic se bazează exclusiv pe motoarele de cautare sunt cele mai predispuse la un astfel de eveniment neplăcut.

Google organic, principala și aproape unica sursă de trafic

O intrebare la care propun să găsim un răspuns: Ce procent din traficul unui site ar trebui să aibă un motor de căutare? Cu alte cuvinte, care este distribuția ideală a surselor de trafic? Răspunsul, inevitabil, începe cu “depinde” căci situațiile diferă foarte mult de la o categorie sau industrie la alta. Un magazin online va avea întotdeauna o distribuție a surselor de trafic diferită față de un blog sau o publicație de știri online.

Faptul că 80% din trafic vine din motorul de cautare ne poate indica fie un număr mic de linkuri către acel site fie o strategie de linkuri implementată doar cu scopul de a crește în rezultatele căutarii pe un anumit cuvânt cheie. In cazul numărului mic de linkuri, concurenței îi va fi mult mai ușor să câștige poziții mai bune. In cazul al doilea schimbările de algoritm ale lui Google, mai devreme sau mai târziu, vor avea un impact direct asupra pozițiilor câstigate… după cum a fost și cazul meu.

Cum am recuperat tot traficul pierdut (cat și pozitiile din motoarele de cautare)?

Pe 2 iunie mi-a fost clar căci nu voi recupera traficul la fel de repede cum l-am și pierdut: intr-o singură zi. Scopul era ca până în octombrie, când interesul pentru domeniul de activitate al site-ului (fashion) era maxim, să recuperăm cât mai mult din traficul pierdut.

Singura strategie tangibilă pentru noi era să obținem parteneriate pe conținut care să genereze trafic. Am dezvoltat o mini aplicație web(widget) care să fie preluată de alte site-uri și am început să organizăm concursuri în parteneriat cu site-uri mai mari. Neavând access la Piața de linkuri, am obținut fiecare parteneriat în parte rugând prietenii să ne ajute cu detalii de contact ale site-urilor.

Cât timp noi dădeam premiul în numele partenerului, dimensiunea site-ului nostru și volumul de trafic nu a mai contat atât de mult in a obține parteneriate de la site-uri cu volum mare de trafic. Premiile le-am obținut de la magazinele pe care le promovam în site-ul nostru și care avea astfel șansa să-și promoveze propriile produse.

Pîină în septembrie am reușit sa recuperăm 60% din traficul pierdut. Mai mult decât atât, noile linkuri câștigate de pe site-uri cu autoritate mare ne-au folosit pentru a recâștiga pozițiile inițiale în motoarele de căutare astfel încât în octombrie am avut cel mai mare volum de trafic raportat la tot istoricul site-ului.

Concluziile pe care le-am tras eu atunci

Obiectivul numarul 1 de atunci și pentru oricare alt site cu care lucrez este să obținem o distribuție a surselor de trafic cât mai echilibrată, astfel încât să profităm la maxim de fiecare canal de trafic posibil:

 • trafic organic (30% – 40%)
 • trafic direct (20% – 30%)
 • trafic parteneri și rețele sociale (30% – 40%)
 • trafic plătit (5% – 10%)

Inevitabil o sursă de trafic va avea ponderea cea mai mare însa e important ca celelalte surse de trafic să nu fie departe ca și numar de vizitatori generați. In ceea ce privește strategia de linkuri pe care o adopt: nu inchei parteneriate decat pe linkuri ce știu sigur ca vor genera și trafic.

Autor: Claudiu Murariu

In cazul in care aveti intrebari legate de acest subiect sau oricare altul legat de analiza traficului va astept in Club trafic.ro. Pot vorbi ore intregi despre analiza traficului web si targetare comportamentala.

Puteti sa mai cititi articolele scrise de mine aici.

.........
Tag-uri » »  » 

Sus

8 comentarii despre 'Cum am pierdut 80% din trafic intr-o singura zi si ce am facut pentru a-l recupera':

 1. adrian
  1 Decembrie 2010 @ 10:44 pm

  E de invatat din asta,,,

 2. Ciprian
  3 Decembrie 2010 @ 4:54 pm

  Da, e ceva de invatat dar pentru cei care nu stiu chiar nimic. Acest articol nu este altceva decat o reclama mascata ieftina la noua Piata de linkuri (pentru care Trafic merita felicitari). Si eu am pierdut intre-o zi 80% din vizitatorii unui site pe care il administraz: vineri am avut 10 si sambata doar 2. Am recuperat insa luni, cu un plus de 140%! Sa ne reamintim ca studiile de caz se fac pe exemple nu pe “am pierdut pe un site…” Care site?

 3. Claudiu
  6 Decembrie 2010 @ 8:18 am

  Salut Ciprian,

  Pierderea de trafic a fost de la 800 de vizite pe zi la sub 150. Scopul clientului era sa ajunga la 50 000 de vizite pe luna pina la sfarsitul anului insa acel incident I-a spulberat orice speranta.
  Site-ul respectiv nu-mi apartine dar pot sa spun ca e vorba de un catalog de profuse de fashion pentru femei.

  Ce-mi doream cu acest articol era sa vorbesc despre importanta de a nu te baza pe o singura sursa de trafic. Si mie imi place mult proiectul cu Piata de Linkuri dar se va dovedi valoros doar daca va fi folosit intr-un mod constructiv de catre site-urile inscrise. Eu chiar cred doar in linkurile care genereaza si trafic.

 4. busuioc marius
  7 Decembrie 2010 @ 5:36 am

  papna la urma nu conteaza cum ii pierzi , trebuie sa stii cum ii castigi inapoi pe cei 650 care i-ai pierdut

 5. Marius
  31 August 2011 @ 9:41 am

  Foarte interesant articolul dar mail ales ideea de relansare a promovarii …..

 6. Constantin
  18 Decembrie 2012 @ 10:00 am

  Mai exista in 2012 administratori de siteuri care nu s-a gandit deja la o distribuție a surselor de trafic cât mai echilibrată?

 7. Elena Popescu
  11 Iunie 2013 @ 4:22 pm

  Foarte bun acest articol, si se refera la un subiect interesant . Mai asteptam articole de acest gen, la fel de bine scrise si nu ramane decat sa iti spun ca te voi citi in continuare, pentru ca imi plac articolele de pe acest site.

 8. Istgrun
  7 Decembrie 2014 @ 11:13 am

  Subscriu acestiu articol . Exact asa am patit si eu . Metoda folosita da roade sigure .

Adauga comentariu despre
Cum am pierdut 80% din trafic intr-o singura zi si ce am facut pentru a-l recupera

»
»
»

Tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>