Cloudy Trafic-Statistici pentru cei cu capul in nori

22

Decembrie 2009 scris de Alexandru in API

Cloudy Trafic este o aplicatie web ce preia date de la trafic.ro si le afiseaza sub forma unor norisori pozitionati dispersat pe suprafata fereastrei browserului. Pozitia norisorului unui site este in legatura directa cu numarul de vizitatori unici raportat la celelalte site-uri. Astfel, cel mai vizitat site va fi afisat cel mai sus, aproape de partea de sus a ferestrei, pe cand site-ul cu cele mai putine vizite va fi afisat cel mai jos, spre baza ferestrei.

Cum se foloseste?

Cand aplicatia este accesata pentru prima data, sunt afisate primele 15 site-uri din clasamentul general. Vor fi asadar 15 norisori asezati la diferite inaltimi in fereastra browserului. Fiecare norisor reprezinta un site inscris in baza de date a trafic.ro.

La miscarea cursorului mouse-ului deasupra unui norisor sunt afisate cateva informatii despre situatia site-ului (pozitia in clasamentul general, numarul de vizite, etc) si un link direct catre site-ul respectiv.

Din partea dreapta sus a ferestrei se poate alege categoria pentru care se doreste vizualizarea clasamentului. La alegerea unei categorii diferite, alti 15 norisori apar pe pagina, cu noile lor pozitii. Odata cu schimbarea categoriei se modifica si URL-ul paginii (sub forma cloudy.punctsivirgula.ro/#politica). Astfel, daca vreti sa accesati direct clasamentul pentru o categorie anume trebuie doar sa pastrati URL-ul categoriei intr-un semn de carte.

Alte informatii

Un norisor se poate trage temporar (prin drag & drop) in orice zona a ferestrei, dar la eliberare se pozitioneaza inapoi la locul initial. Asta pentru a se pastra o imagine de ansamblu a clasamentului.

Cand se face dublu-click pe un norisor acesta dispare – util daca sunt prea multi norisori la un loc

La redimensionarea ferestrei browserului norii se repozitioneaza astfel incat sa ocupe spatiul liber. Daca sunt prea multi norisori la un loc incercati sa maximizati fereastra browserului si… pagina n-o sa mai fie atat de innorata :-)

Cum a fost realizata aplicatia?

Cea mai grea parte a fost realizarea animatiilor in stilul Web 2.0. La prima vedere site-ul pare facut in Flash dar este folosita doar tehnologia JavaScript. Preluarea datelor de la trafic.ro se realizeaza la nivel de server cu ajutorul limbajului PHP. Grafica si design-ul, in general, au fost preluate de la un joc pentru calculator numit World of Goo (acest lucru este amintit in sectiunea ‘Detalii’) iar transpunerea in formatul web imi apartine.

Limitari?

Pe pagina sunt afisati intotdeauna doar 15 norisori. Asta inseamna primele 15 site-uri din clasamentul ales. Nu exista inca posibilitate de a afisa urmatoarele site-uri sau de a afisa un site anume.

Idei pentru viitor?

Ar putea constitui idei bune pentru viitor urmatoarele aspecte:

  1. afisarea urmatoarelor site-uri din clasament (15-30, 30-45, etc); posibilitatea de a naviga inainte si inapoi printr-un clasament
  2. posibilitatea de a alege doar anumite site-uri pentru a fi afisate
  3. orice altceva (astept sugestii)

Intrebari de foc:

De ce as folosi aplicatia asta si nu direct trafic.ro?
N-ar trebui sa folositi *doar* aplicatia asta. Nu este un inlocuitor pentru trafic.ro, ci o unealta aditionala ce ofera o imagine de ansamblu a pozitiei ocupate de un site in comparatie cu site-urile concurente.

Aplicatia nu ofera nici o informatie utila. La ce ma ajuta?
Informatii detaliate sunt puse la dispozitie de trafic.ro, dar daca v-ati saturat de atatea numere si tabele si liste nesfarsite, aceasta aplicatie va ofera o alternativa. Prin intermediul acesteia se poate vedea clar “dintr-o privire” cum se pozitioneaza un site fata de celelalte.

E stupid cu atatia norisori. De unde ideea asta?
Pai, o imagine face cat o mie de cuvinte. Sau de numere ;-)

Bine, doar atat stie sa faca?
Deocamdata da. Exista cateva idei de imbunatatire, dar as prefera sa astept reactiile voastre inainte sa le pun in practica.

Pot refolosi codul tau? Trebuie sa-ti cer voie?
Da, se poate; nu, nu trebuie. Codul JavaScript, ce se prezinta sub forma unei clase MooTools, poate fi refolosit de oricine cu conditia pastrarii textului despre dreptul de autor intact. Imaginile nu-mi apartin, dar probabil ca pot fi refolosite in scopuri personale (nu comerciale).

Te pot contacta?
Sigur, alexandru [at] punctsivirgula [punct] ro

Aaa, sa nu uit: aplicatia se poate accesa la http://cloudy.punctsivirgula.ro/
Si daca v-a placut, macar un pic, o puteti vota aici: http://api.trafic.ro/aplicatii/?id=1310

.........
Tag-uri »

Sus

Adauga comentariu despre
Cloudy Trafic-Statistici pentru cei cu capul in nori

»
»
»

Tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>